tisdag, januari 25, 2011

AMVER räddar liv

AMVER  (Automated Mutual-Assistance Vessel Rescue System) är ett fartygsrapporteringssystem som används vid eftersökning och sjöräddningsarbete. Systemet är världsomfattande och gör det möjligt att identifiera vilka fartyg som är i närheten då ett nödanrop görs så att de snabbt kan dirigeras till assistans.

Fartyg som deltar i AMVER skickar ut information om sin position och rutt, information som är tillgänglig för RCC-sationer (Rescue Coordination Centre) i hela världen. (Vår närmaste RCC finns i Åbo.)

Systemet har funnits sedan 1958. US Coast Guard driver det hela. Det är frivilligt att vara med. För närvarande deltar mer än 12000 fartyg från 143 länder och i medeltal rapporterar 2800 fartyg dagligen sina positioner till AMVER

Förutom att RCC hela tiden kan se vilka fartyg som befinner sig närmast en nödställd fungerar systemet också som en säkerhet för det egna fartyget då positionen hela tiden registreras och RCC vet exakt var fartyget finns om det kommer i sjönöd.

Dessutom undgår man, vid en nödsituation, onödiga omvägar för flera fartyg då AMVER-systemet ser exakt vilket fartyg som är närmast en nödställd och då räcker det med att skicka endast det fartyget till platsen.

Själv har jag jobbat på ett par norska fartyg som var med i AMVER. Lite extra besvär var det ju för oss styrmän, vi  fick ju rapportera vår position, kurs och fart till AMVER varje dag vi var under gång. Men det var då det. Nu finns det utrustning som sköter rapporteringen automatiskt via satellit utan att styrmännen behöver ägna det en tanke.

Dom flesta sjöfartsverk och redarföreningar i världen rekommenderar sina fartyg att delta i AMVER, men som sagt, obligatoriskt är det inte.

Man må säga om USCG vad man vill, och det gör man, men AMVER är en bra grej.

Ofta  läser man i det maritima nyhetsflödet om AMVER-räddningar. Den senaste skedde i lördags då kryssningsfartyget Carnival Valor räddade tre amerikanska sjömän och en katt. Det rapporterade bl. a. CNN om: http://amveruscg.blogspot.com/2011/01/carnival-valor-saves-3-americans-and.html

Inga kommentarer: